Berättelsen om en hembygd

Läs mer om varje plats eller upplevelse som finns med på brickorna i första utgåvan av Nynäshamns Memory. Det här är mina personliga upplevelser och absolut inga faktatexter. Håll tillgodo! / Charlotte

Lilla Grödby, Sorunda
Lilla Grödby är ett ekologiskt familjelantbruk med värphöns, får, fjällkor, bin och växtodling. Gårdsförsäljning av ägg, kött, honung och lammskinn. Jag gillar tanken av gårdsbutik med självbetjäning. Charmigt och så bra, att handla närproducerat. 

Sorundatårtan
Som nyinflyttad lär man sig snabbt att det är något alldeles särskilt med Sorundatårtan. Hur recept ärvs från mor till dotter, över generationer. Hur mönstret särskiljer sig från varje socken. Jag hade turen att få vara med och göra reportage med Eivor Sjöberg och Aina Österberg som är några av få som kan och vet hur man bakar Sorundatårtorna. – Oändlighetstecknen är de enda man kan säga är lika på alla Sorundatårtor, berättade Aina. Gemensamt för alla varianter är också att de symboliserar fruktbarhet, kärlek och ett bra liv. 

Smedjan, Fållnäs Gård
Fållnäs gård var ett säteri redan under medeltiden. Fållnäs anses jämte Fituna ha varit Sorundas äldsta säterier och de två mest betydelsefulla gårdarna i Sorunda socken. Gårdens äldsta byggnad med hög charmfaktor är Smedjan.

Torö Stenstrand
En plats som måste upplevas - oavsett solgass eller grått busväder. När vinden ligger rätt är coola surfare på plats och fångar vågor. Ett måste är att ta med kaffetermosen och vindtåliga kläder. Knotiga tallar och vackra stenar för tankarna till Gotland men tänk att den vackra karga naturen finns här hos oss. 

Sjöboden 
Familjen Hernvall som har rötterna på Torö driver restaurang Sjöboden. Allra längst ut på Ankarudden med egen brygga ligger restaurangen perfekt. Jag har ätit middag här flera gånger efter att jag kommit hem med sista båten från Landsort och båtbryggan är ju faktiskt granne. Skärgårdsidyll är bara förnamnet. 

Sorunda ridklubb
I ett mäktigt stall med faluröd panel huserar Sorunda Ridklubb. Hade jag varit häst hade jag absolut velat bo här :) Klubben har ridning för barn, ungdomar och vuxna på alla nivåer. Miljön omkring är underbar, bara natur och småvägar att rida ut på. En annan bricka i spelet visar Östra Styran som ligger ett stenkast och tre kullerbyttor bort.  

Nynäshamns skatepark
Mitt på Estö ligger den, vår egna coola skatepark. Så lyxigt att man har utegymet och lekparken exakt intill. Det går att roa hela familjen samtidigt… Själv har jag med blygsamma försök testat min longboard på cykelbanan intill. 

Kalkbrottet, Stora Vika
Kristallklart vatten med turkos toner. Så exotiskt. Ruffig plats med gammalt skrot, men så vackert. Omdebatterad plats som ett tag skulle bli plats för sopor. Marken är privat och man får inte vistas där, är nu budet från kommunen. Min dröm är att det ska bli en plats där vi faktiskt får vara och sola och bada! 

Ösmo kyrka
Denna vackra kyrka har en spännande historia och vacker interiör. De äldsta delarna i Ösmo kyrka är från 1100-talet, men huvuddelen är från 1300-talet. Tak- och väggmålningarna är från 1400-talet. Under några sommarveckor varje år öppnar vägkyrkan sina dörrar och det är våffelcafé i 
Sockenstugan. 
Tillhör Ösmo-Torö Församling. 

Nåttarö Krog
Japp, jag vet - Nåttarö tillhör egentligen inte vår kommun, men jag är så glad att man enkelt kan ta turbåten från Fiskehamnen till denna ö. Oavsett om man går på utflykt på ön till underbara stränder eller hyr en stuga över natten, så är en sak obligatorisk, nämligen att äta gott på krogen. Den drivs av samma familj som har Restaurang Kroken. Smaklig spis!  

Vattentornet, Trehörningen
Trehörningens gamla vattentorn står på ön Trehörningen. Det används numera enbart som utsiktstorn. 2018 brann tornet ner. Med fastighetsägaren Claes Johanssons driv och ambitioner så stod det restaurerade tornet färdigt på årsdagen 2019. Sedan dess har det varit öppet för allmänheten.Traska upp! 36 meter över havet har du en oslagbar utsikt. 

Östra Styrans våtmark
Gå mellan Sorunda Ridklubb och dess hagar, rakt fram på grusvägen. Efter en stund håller du utkik efter en bom till höger. Där finns Fågeltornet en bit in på stigen. Gå upp längs trappor i tornet och ut på en balkong. Utsikten vätter mot våtmarken Östra Styran. Så dold plats som ingen som berättat för mig om – förrän i somras. Lagom promenad från Ösmo, eller trevlig utflykt med bil. Dessutom finns en busshållplats precis vid stallet.  
Gästspel på denna, fotograf är Anders Karlsson.  

Havstrappan, Fiskehamnen
Havstrappan är bryggan i Fiskehamnen. Perfekt för picnic-lunch eller en glass inköpt i hamnbodarna. Min favorit är faktiskt GuteGlass från Skärgårdscaféet. Men nu var det inte glass vi skulle prata om… här kan man blicka drömmigt mot Gotlandsbåten, spana på häftiga båtar, mötas upp på en corona-vänlig fika… Men framförallt bara njuta av det som är småstadens charm med en alldeles egen fiskehamn. 

Strandvägen / "Ringvägen"
Kärt barn har många namn… Strandvägen är mest känd som ”Ringvägen”. Knotiga tallar likt Stenstrand. Karga klippor perfekt för återhämtning, eller för vilda barn som får gå loss och klättra! Underbar utsikt mot horisonten. För mig personligen en riktig favorit. 

BingeTing, Kalvö industriområde
Loppis och antik som blivit en instutition. Mitt second hand-begär bara växer och därmed måste jag besöka ”Binge” så ofta det bara går. Personlig service och unika prylar. Älskar! 

Landsort fyr
Den sydligaste utposten i Stockholms skärgård är Landsort/Öja. Och det mesta bästa kännetecknet är såklart Landsorts fyr med anor från 1600-talet. Landsort för mig är bra badklippor, de bästa bullarna från bageriet, middag hos Saltboden Kök & Proviant och många fina gamla hus att titta på. Barnens favoritutflykt varje sommar. Saltkråkan-feeling om jag får tycka. 

Nynäs Havsbad
En unik plats med hotell, SPA och konferens. Huvudbyggnaden Badhotellet invigdes redan 1906. Sedan dess har det hänt mycket. Havspaviljongen har byggts om helt med inspiration av den ursprungliga byggnaden. Ett kök att skryta med och konferenslokaler med magisk utsikt… men för mig är det finaste att sitta i den vedeldade bastun precis intill havet. Att kunna bada mitt i vintern från bryggan här. Uppfriskande! 

Ishallen, Nynäshamn
En naturlig samlingsplats för så många i kommunen. Om man inte är engagerad i konståkning eller hockey så är allmänhetens åkning en given sysselsättning på vintrarna. Jag hade förmånen att fota ett reportage här för magasinet 100% Nynäshamn förra vintern. 

Chokladhuset Nynäshamn
Chocolatiern Louise är geniet bakom Chokladhuset Nynäshamn. Hennes fantastiska hantverk har bland annat tagit henne till nivån att vara leverantör av praliner till Nobel NightCap. Äntligen finns ett helt chokladinspirerat café mittemot kyrkan i centrum. Något gott för alla och lyxiga presenter att ge bort. Chokladhuset sätter Nynäshamn på kartan. 

Knappelskär
Åk till området Lövhagen och promenera längst ut längs stigarna till Knappelskär. Storslagen plats som är lika fin alla årstider. Här har jag badat året om (!) och även lagat mat direkt nere bland stenarna på stranden. Utomhus smakar maten bäst, det vet väl alla? ;) Området passar alla, oavsett om man vill klättra ner till den ”hemliga” grottan längst ut på udden, eller bara sola och bada på stranden.  

Körunda Hotell
Platsen Körunda har så mycket. Golfklubb och hotell med olika aktiviteter. Allt nära intill sjön Muskan. Oavsett vad som intresserar dig så finns det något för alla på Körunda. Senast gick jag Sörmlandsleden runt Muskan och avslutade med lyxig lunch på Körunda Hotell. Därefter bad och bastu i relaxen.   

Hopptornet, Nickstabadet
Hopptornet ser fullkomligen livsfarligt ut att hoppa ifrån men många modiga badar och leker här varje sommar. En klassik vy av Nynäshamn men sin coola silhuett nere vid Nickstabadet. 2015 renoverades tornet och kommunen bjöd på 200 vaniljstrutar glass vid nyinvigningen.

Nynäshamns Ångbryggeri
Från microbryggeri till världssuccé. Vårt lokala bryggeri behöver knappast en närmare beskrivning. Jag rekommenderar att boka in dig på en bryggerivisning där man får lära sig om den spännande tillverkningen. En institution och stolthet. Jag beundrar när företagare gör saker med ambition, noggrannhet och yrkesstolthet. Heja!     

Ösmo Plantshop
Familjeföretaget Ösmo Plantshop är en härlig oas och unik plats i kommunen. På våren köper jag min sättpotatis här. På långlunchen unnar jag mig tiden att äta den fantastiska lunchen i caféet. När jag vill inspireras och shoppa inredningsdetaljer är butiksdelen perfekt. Varje försommar måste jag åka hit för en sak, de blommande magnoliaträden.